Pieprz jest najczęściej rozpoznawaną i używaną przyprawą zagraniczną, uprawianą w południowo-wschodniej Azji, obejmującą około 700 gatunków roślin zielonych głównie pnączy, ale także krzewów i małych drzew. Pieprz stanowi około 70% tonażu polskiego importu przypraw i około 80% jego wartości.
Dodatek pieprzu podnosi wartość smakową i zapachową potrawy, zwiększa jej wartość odżywczą, a nawet trwałość, ze względu na zawartość związków fenolowych działających silnie przeciwutleniająco. W kulinariach zastosowanie mają głównie trzy rodzaje pieprzu – czarny, biały i zielony, wszystkie otrzymywane z tej samej rośliny – Piper nigrum L. Pieprz czarny otrzymuje się z owoców jeszcze nie w pełni dojrzałych, zabarwionych na kolor zielony do żółtego. Podczas suszenia, które odbywa się na słońcu powierzchnia pieprzu kurczy się i marszczy, przyjmując jednocześnie zabarwienie czarno-brunatne. Charakterystyczny ostry smak pieprzu jest obok aromatu drugim ważnym komponentem stanowiącym o jego jakości.
Więcej w dokumencie: http://www.ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2009/bromatologia_3_2009/BR3%20s.%200827-0830.pdf.
Ja uwielbiam tabletki Pipernox, dlatego że są to naturalne składniki i wiem ze nie szkodzą zdrowiu a je wspomagają
PolubieniePolubienie